logo

Wat doen wij?

Onze loge
Arbeidstafel
Contact
Getuigenissen
Profiel
Welkom
Wie is Hiram Abiff?
Algemeen
FAQ
Links
Toelatings procedure
Wat doen wij?
Leden
Login
Paswoord
Om te begrijpen hoe wij werken, lichten we een paar begrippen kort toe:
  • Rituaal: Een rituaal is een soort plechtig toneelstuk, waarin elke handeling een symbolische betekenis heeft. Er zijn in onze Loge 3 ritualen voor de 3 graden (zie hieronder) en er zijn nog een paar bijzondere ritualen. De ritualen worden opgevoerd in een speciaal voor dit doel ingerichte ruimte, die "tempel" wordt genoemd.
  • Symboliek: Een metselaar is een bouwvakker en de belangrijkste symboliek van vrijmetselaars - die natuurlijk zelf meestal niets met bouwen van doen hebben - is de bouwsymboliek. Dat wil zeggen, dat het bouwen aan jezelf wordt gesymboliseerd door het bouwen aan de Tempel van Salomo. Daarbij worden verschillende werktuigen gebruikt, die elk een symbolische betekenis hebben. En ook worden de bouwers naar hun veronderstelde bekwaamheid onderverdeeld in leerlingen, gezellen en meesters.
  • Comparitie: Veel werkzaamheden van de loge spelen zich niet in de tempel af maar in een vergaderruimte, waar de leden van gedachten wisselen over een thema, dat door een van hen is voorbereid en dat dan ook `bouwstuk' wordt genoemd. Ook deze bijeenkomsten zijn echter geen gewone vergaderingen maar hebben een ritueel karakter.
  • Graden: Aan het lidmaatschap van de loge gaan een aantal gesprekken vooraf, die bedoeld zijn als wederzijdse verkenning: `Kan de kandidaat iets aan de loge hebben en de loge iets aan de kandidaat'. Als het antwoord ja is, wordt de kandidaat `ingewijd' in een plechtigheid, die hem tot leerling-vrijmetselaar maakt. De eerste fase (en dus de 1e graad) duurt ongeveer een jaar. Als die tijd wederzijds naar tevredenheid verloopt wordt de leerling `bevorderd' tot gezel en weer een jaar later `verheven' tot meester-vrijmetselaar.
Steenhouwer

Mensen zijn geschapen om elkaar lief te hebben, dingen zijn gemaakt om te gebruiken; jammer dat het nu andersom is...


Laatste wijziging deze pagina: 24 Dec 2013, 10:35
Visiteuren vandaag: 109 , gisteren: 147
ANBI AVG Deze website gebruikt géén cookies
Deze website is opgeslagen binnen de EU